SIM SWEATSHOP

Beste volgers
Dit is een blog speciaal voor leerkrachten Economie.

Sim Sweatshop is een educatief spel op het internet. Ik integreer het spel telkens als ik het met de leerlingen over ‘sweatshops’ heb.

Hoe gaat het spel te werk?
Simpel eigenlijk: leerlingen gaan binnen in een fictieve sweatshop, waar ze telkens opdrachten krijgen (ze moeten dagelijks een x aantal paar schoenen produceren). De ene keer moeten ze 3 paar schoenen maken in 1 dag, De volgende dag moet je er 4 maken,… Hoe meer schoenen je produceert hoe meer geld je verdient.
Je ziet op het spel hoeveel uur je nog hebt vooraleer je werkdag voorbij is. De klok tikt echter razendsnel voorbij.
Tijdens de werkdag moeten werknemers ook eten en drinken. Eten en drinken kost echter geld, en geld heb je slechts in beperkte mate.
Zonder eten en drinken heb je als werknemer geen energie meer en zonder energie worden geen schoenen gemaakt. Als je geen schoenen meer maakt, is de baas niet tevreden en kan je elk moment je baan verliezen.
Dus eten en drinken is belangrijk voor het behouden van jullie job.

Waarom is het spel educatief?
Het spel is educatief omdat leerlingen op een leuke manier gewezen worden op hoe een sweatshop in elkaar zit. Ze beseffen dat mensen in zo’n omstandigheden kei hard moeten werken voor bijna geen geld.

Ik zou jullie zeker aanraden om dit eens in jullie lessen te integreren. Leerlingen zijn super enthousiast en leren er een heleboel uit. Op deze manier krijgen ze veel respect voor mensen die in zo’n omstandigheden werken en zullen ze ook meer stilstaan wanneer ze t-shirts in goedkope winkels kopen. Ze zullen nadenken of ze het gaan kopen of niet. Ze weten nu echter in welke omstandigheden zo’n kledij gemaakt is.

Eén klein nadeel misschien: de website is in het Engels. Alles is normaal voor de leerlingen te begrijpen maar leerlingen die echt niet goed zijn in Engels zullen misschien een extra woordje uitleg nodig hebben.

Ik zou zeggen probeer dit zeker eens uit.

Veel plezier.

Nathalie.